Odbrana magistarskog rada Mladena Vukašinovića

Student magistarskih studija Fakulteta za informacione tehnologije, Mladen Vukašinović, uspješno je odbranio magistarski rad na temu “Model za automatsko reagovanje računarskog sistema na napade u mreži na osnovu analize saobraćaja”.

Mladenov magistarski rad se bavio aktuelnim problemom zaštite mreža od zlonamjernih napada iz same meže. Njegov model koristi napredne tehnike analize mrežnog saobraćaja kako bi omogućio računarskim sistemima da automatski prepoznaju i reaguju na različite vrste napada, čime se značajno poboljšava bezbjednost mreža.

Rad je obuhvatio teorijski pregled trenutnog stanja u oblasti digitalne forenzike, analizu postojećih tehnika za detekciju zlonamjernih aktivnosti, a poseban doprinos rada je u razvoju dodatnih programskih modula koji omogućavaju automatsko reagovanje na zlonamjerne aktivnosti u mreži. Kroz detaljne eksperimente i analizu rezultata, Mladen je demonstrirao efikasnost svog modela u realnom mrežnom okruženju.

Mentor kandidata, doc. dr Nikola Cmiljanić, i komisija koja je ocjenjivala magistarski rad, istakli su da Mladenov doprinos predstavlja značajan iskorak u oblasti analize mrežnog saobraćaja i obezbjeđivanja sigurnosti mreže. Takođe, njegov rad je dobar primjer kako akademska istraživanja mogu imati praktičnu primjenu.