Utisci studenata FIT-a iz Švedske – kako su organizovane studije u vrijeme pandemije COVID 19 virusa

Program internacionalne kreditne mobilnosti – Erasmus ICM

Utisci studenata FIT-a iz Švedske – kako su organizovane studije u vrijeme pandemije COVID 19 virusa

 

Nas četrnaest studenata Fakulteta za Informacione tehnologije , dobilo je stipendiju u okviru programa ICM mobilnosti za jednogodišnje master studije na Fakultetu za inovacije i inžinjering , Univerzitet Malardalen (Vasteras, Švedska).   Krenuli smo sa velikim očekivanjima, pomalo uplašeni od daleke i nepoznate zemlje ali željni novih iskustava i znanja. Nažalost, pandemija COVID virusa je malo poremetila planove i organizaciju našeg boravka. Nakon dolaska, obaviješteni smo da će se zbog pandemije sva predavanja organizovati  onlajn, što nam je oduzelo mogućnost da osjetimo pravu atmosferu studentskog života na Univerzitetu i da uživo sretnemo naše profesore, saradnike i sve kolege. Međutim, brzo smo se navikli na novu situaciju, tako da uprkos promijenjenom načinu rada ipak imamo mogućnost da upoznamo  kolege iz različitih kultura,  uživo u studentskom domu ili online, i da sa njima razmjenjujemo iskustvo, učimo i družimo se.

Fakultet je otvoren za studente koji žele da koriste biblioteku  i tamo provodimo dosta vremena  kada učimo. U Švedskoj je studijska godina drugačije organizovana  –  imamo 4 perioda umjesto 2 semestra tako da nastava na jednom predmet traje dva mjeseca, a na pojedinim predmetima nemamo završni ispit,  već se organizuju domaći zadaci i pišemo istraživačke radove.  Sva predavanja se snimaju što olakšava online nastavu, a profesori posvećuju posebnu pažnju stranim studentima i pomažu im da se brže uklope u nastavni proces. Predznanje koje smo stekli na FIT-u tokom osnovnih studija omogućilo nam je da bez problema pratimo predmete na master studijama Fakulteta za inovacije i inžinjering. Generalno, studenti ovdje redovno pohađaju nastavu i ozbiljno shvataju svoje obaveze i osjećaj odgovornosti  da moramo uspješno da završimo studije nam je mnogo veći kada “nismo kod kuće”.

Pored nastave  ostaje i vremena za šetnju, sport  i obilazak grada. Vasteras je mali, lijepo uređen i miran grad smješten 100km zapadno od Štokholma, tako da je sami put do Univerziteta Malardalen bio početna avantura. U Švedskoj nema posebnih zakonskih mjera vezanih za COVID 19 virus, postoje samo preporuke za građane o nošenju maske i držanju distance , ali se svi ponašaju odgovorno i  zahvaljujući disciplini građana život se ovdje odvija potpuno normalno i pored COVID virusa. Švedska kultura je puno drugačija od naše,ljudi su posvećeni mirnom porodičnom životu i često se desi da su ulice grada Vasterasa puste, što je suprotno od naše Mediteranske kulture gdje smo navikli na puno druženja po ulicama i kafićima.  U studentskom domu, gdje smo smješteni vlada opuštena atmosfera i studenti se druže, često organizujemo i nacionalne večeri gdje  se spremaju samo jela iz te države. Potpuno drugačiji osjećaj je studiranje kada ste smješteni u domu sa ostalim kolegama u odnosu na studije kod kuće. Morate samostalno brinuti o svemu i  postajete odgovorniji, organizovaniji i sposobniji u odnosu na studije od kuće gdje roditelji dosta pomažu. To je za nas mlade ljude neprocjenjivo iskustvo i podsticaj da budemo što uspješniji i pravdamo očekivanja FIT-a i naših roditelja.

Bliži se i Nova Godina koju ćemo nakon završenih obaveza provesti u Švedskoj . Na kraju, možemo reći da je ICM program mobilnosti koje organizuje Fakultet za Informacione tehnologije sa Univerzitetom Malardalen, omogućio svima nama da stičemo nova iskustva, upoznajemo druge kulture i ljude i da se školujemo u inostranstvu, što je velika prednost  za najbolje student FIT-a.

Javićemo se uskoro sa novim utiscima,  a do tada

Veliki pozdrav iz Vasterasa.