POSJETA PREDSTAVNIKA INTERNACIONALNE ORGANIZACIJE CRDF GLOBAL I PRODUŽENJE SARADNJE SA UNIVERZITETOM “MEDITERAN”

Predstavnici internacionalne organizacije CRDF global posjetili su Univerzitet “Mediteran” i tom prilikom dogovoren je produžetak saradnje na tekućem projektu “Cyber hygene e-learning course” i najavljena je organizacija internacionalnog hakatona ta temu sajber bezbjednosti na Fakultet za informacione tehnologije koji je ujedno i nosilac projekta “Cyber hygene e-learning course” u Crnoj Gori čiji je cilj promocija i podizanje svijesti kod srednjoškolaca i studenata o sigurnosti na internetu.

U okviru projekta “Cyber hygene e-learning course” kreiran je besplatan online kurs za studente i srednjoškolce  koji se sastoji od 11 modula sa animiranim videima za obuku (svaki u trajanju 5-7 minuta) i traje ukupno 60 minuta. Tokom kursa, studenti  kroz interaktivne vježbe i praktične zadatke mogu da nauče osnovna pravila o zaštiti podataka na mobilnim telefonima, računarima i društvenim mrežama, da prepoznaju lažne vijesti i uobičajene korisničke greške u digitalnom prostoru, i da nauče šta da urade da bi spriječili uticaj sajber prevare.

Kurs je otvoren za registraciju na https://cybereducation.org/ (izabrati crnogorski jezik) za sve studente i srednjoškolce u Crnoj Gori. Učesnici kursa koji daju najmanje 80% tačnih odgovora na testna pitanja, dobijaju i internacionalni sertifikat o završenom kursu. Za registraciju na kurs potrebno je preuzeti UPUTSTVO.