Počinje drugi ciklus Spark.me startap avanture

Kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalnog domena .ME, i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstva ekonomskog razvoja, pokrenuli su drugi ciklus projekta “Spark.me startap avantura” s ciljem da zainteresovanima u Crnoj Gori omoguće besplatno sticanje vještina iz oblasti preduzetništva i vođenja startap biznisa. Prijave su otvorene na sajtu www.stemedukacija.me do 24. oktobra u ponoć, dok pravo na učešće imaju timovi sa najmanje tri, a najviše pet punoljetnih članova/članica koji imaju ideju kako riješiti određeni društveni problem, biznis izazov ili pomoći u digitalizaciji nekog servisa javne uprave. Timovi koji su učestvovali u prethodnom ciklusu, a koji nisu prošli dalje, mogu se ponovo prijaviti. Za one sa najboljim idejama obezbijeđene su novčane nagrade iz fonda koji iznosi 60.000 EUR.

Nakon zatvaranja prijava, 10 odabranih timova dobiće priliku da razviju i predstave svoje ideje na trodnevnoj onlajn radionici koja će se održati od 12. do 14. novembra. Po završetku radionice, za sljedeću fazu takmičenja biće odabrana tri tima kojima će biti dodijeljeno do po 5.000 eura kako bi postavili osnove svog startapa, ali i obezbijeđena mentorska podrška u trajanju od tri mjeseca iz oblasti vođenja biznisa, programiranja i UX dizajna. Da bi tri odabrana tima primila novčane nagrade, neophodno je da oforme neki oblik pravnog lica koji je u skladu sa njihovom idejom poslovanja. Nakon tri mjeseca, timovi će se ponovo okupiti u finalu takmičenja, gdje će najbolji među njima kao nagradu dobiti i do 15.000 eura za nastavak svog poslovanja.

Kako bi ohrabrili i podržali žensko preduzetništvo i djevojke koje karijeru grade u oblasti informacionih tehnologija, po jedno mjesto među odabranim timovima u oba ciklusa rezervisano je za tim koji većinski ili u potpunosti budu činile žene. Stoga ohrabrujemo sve žene zainteresovane za STEM oblasti da se prijave za učešće u takmičenju!

Specifičnost drugog ciklusa takmičenja je u tome što će se istog dana održati i finale prvog ciklusa takmičenja. Tri pobjednička tima iz prvog ciklusa, BeBeep.me, Egregium i RENERGY Montenegro, koji su već osvojili po 5.000 eura za postavljanje osnova svog startapa i koji trenutno uživaju mentorsku podršku u trajanju od tri mjeseca, takmičiće se za glavnu novčanu nagradu u iznosu do 15.000 eura.

Organizator i idejni kreator projekta, kompanija doMEn, godinama radi na povezivanju mladih u Crnoj Gori sa zanimanjima budućnosti i novim tehnologijama. Nakon što je prošle godine kroz donaciju od 40.000 EUR podržala startapove Trguj.Me i Honorarium, nastavlja da svoje društvene odgovorno poslovanje usmjerava na crnogorsku zajednicu i mlade. UNDP, međunarodni partner projekta i inicijator onlajn hakatona Coronathon.me, kontinuirano pruža podršku Crnoj Gori u dugoročnom jačanju kapaciteta u cilju što bržeg socio-ekonomskog razvoja, kroz proces digitalizacije, prevashodno se vodeći konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva.

Za više informacija o projektu “Spark.me startap avantura” pravilima učešća i kriterijumima, posjetite zvanični vebsajt – www.stemedukacija.me. Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati organizatore putem mejla info@stemedukacija.me, ili putem društvenih mreža Facebook: https://www.facebook.com/stemedukacija i Instagram: https://www.instagram.com/_stem_edukacija/.