16 GODINA OD OSNIVANJA UNIVERZITETA MEDITERAN PODGORICA

Na Univerzitetu „Mediteran“ u Podgorici upriličena je svečanost povodom 16 godina od osnivanja Univerziteta.

O dosadašnjem putu Univerziteta „Mediteran“ i preprekama koje su pratile djelatnost Univerziteta, a koje su uspješno prevazilažene, govorio je predsjednik Upravnog odbora, prof. dr Janko Radulović, profesor emeritus i bivši rektor Univerziteta „Mediteran“. Profesor Radulović je naročito pohvalio kvalitetan nastavni kadar koji je izgrađen i uspostavljen na Univerzitetu i inovirane nastavne planove i programe koje studentima pružaju moderna i savremena znanja iz oblasti: prava, biznisa, turizma, stranih jezika, vizuelnih umjetnosti i informacionih tehnologija.

U okviru svečanosti promovisana je knjiga „Akademiku Nenadu Vukoviću u počast“, Zbornik radova koji je priredila Crnogorska akademija nauka i umjetnosti prof. dr Nenadu Vukoviću, bivšem rektoru i profesoru emeritusu Univerziteta “Mediteran”. Tim povodom prisutnima se obratio rektor Univerziteta “Mediteran”, prof. dr Savo Marković. Profesor Marković je iznio činjenice iz biografije akademika Nenada Vukovića koje najbolje opisuju njegovu životnu misiju izučavanja dijalekata, izvornih riječi i kulture govornog i pisanog jezika. Profesor Marković je ukazao na neke od mnogobrojnih naučnih radova iz opusa akademika Vukovića kojima se odaje počast znamenitim ličnostima crnogorske istorije. Profesor Marković se u ime Univerziteta “Mediteran” zahvalio akademiku Vukoviću za višegodišnji rad na Univerzitetu.

Ovim povodom na svečanosti je govorio i prof. dr Siniša Jelušić, redovni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore. Profesor Jelušić je najprije pohvalio Univerzitet “Mediteran” koji je, u ovom, za afirmaciju pravih vrijednosti zaista oskudnom vremenu, posvetilo nesebičnu pažnju uglednom akademiku Nenadu Vukoviću. On je ukazao na doprinos koji je akademik Vuković dao kulturi i zajedničkom jezičkom prostoru ali i naglasio značaj njegove prevodilačke djelatnosti u izučavanju istorijskih, tradicionalnih i kulturnih veza Slovenskih naroda.

Profesor Jelušić ističe da se upravo u prevodima, poezije posebno, razotkriva Vukovićev latentno prisutan dar izvorno umjetničkog doživljaja i izraza.

Prisutnima i govornicima se prigodnom besjedom zahvalio i akademik Nenad Vuković koji se osvrnuo na godine provedene u svojstvu profesora i rektora na Univerzitetu “Mediteran”.

U završnom dijelu programa svečano su uručene diplome magistar i doktor nauka koje su stečene na Univerzitetu „Mediteran“ studijske 2020. i 2021. godine.