Erasmus+ cluster sastanak „Zelena tranzicija u crnogorskom sistemu visokog obrazovanja”

U organizaciji Nacionalne Erasmus+ kancelarije, održan je cluster sastanak pod nazivom „Zelena tranzicija u crnogorskom sistemu visokog obrazovanja”, koji je okupio koordinatore/lokalne koordinatore Erasmus+ CB projekata koji su orijentisani na zelenu ekonomiju.

S obzirom da je zelena ekonomija jedan od ključnih prioriteta novog ciklusa programa Erasmus+, cilj ovog sastanka bio je razmatranje institucionalnih pristupa “zelenim” inicijativama na crnogorskim ustanovama visokog obrazovanja u uopštenom smislu. Prof. dr Maja Delibašić je, ispred Univerziteta “Mediteran” predstavila na koji način univerzitet daje svoj doprinos po pitanju ove teme, koje su to “zelene” inicijative koje se sprovode na ustanovi i kakav je uticaj Erasmus+ CB projekata na sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Nakon predstavljanja institucionalnih inicijativa, predstavljen je i jedan od Erasmus+ projekata Izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju koji su orijentisani na zelenu ekonomiju – IoT ECO (IoT Green Transformation for Academic Society and Business Oriented Ecosystem in Western Balkans (IoT-ECO).

Projekat su predstavile lokalne koordinatorke u Crnoj Gori – prof. dr Jelena Šaković Jovanović, sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i prof. dr Maja Delibašić, sa Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta “Mediteran” Podgorica.