Quantum computing group iz Letonije organizuje trodnevnu radionicu na temu kvantnog programiranja

QLatvia, quantum computing group iz Letonije, organizuje trodnevnu radionicu na temu kvantnog programiranja (Quantum programming workshop) u zemljama istočne Evrope i Balkana. Univerzitet Mediteran je domaćin radionice u okviru posjete Crnoj Gori. Radionica će se održati u periodu 16-18. jula u zgradi Univerziteta Mediteran (Josipa Broza bb.).

U prvom ciklusu koji je planiran od aprila do juna, radionice su održane, ili se trenutno realizuju u Litvaniji, Estoniji, Finskoj, Poljskoj, Bjelorusiji, Ukrajini, Rusiji i Turskoj. U drugom ciklusu radionice će se održati u zemljama Balkana (Crna Gora, Slovenija, Bona i Hercegovina), Moldaviji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

 

Cilj radionice je da se polaznicima približi oblast kvantnog programiranja, a više o organizatoru i samom workshopu se može naći na priloženim linkovima:

 

QDrive: https://ej.uz/QDrive

Workshop outline: http://qusoft.lu.lv/index.php/outline/

QLatvia Software: http://qusoft.lu.lv/

 

Za pohađanje radionice nema definisanih preduslova, niti su potrebne napredne programerske vještine. Organizator je pripremio materijal (pod nazivom  Bronze http://qusoft.lu.lv/index.php/bronze-2/), koji uključuje materijal iz oblasti kvantnog računarstva (Jupyter Python), kao i 12 dodatnih materijala vezanih za Python.

 

Zainteresovani učesnici treba da se prijave preko forme date na sledećem linku:  PRIJAVA