Radionica u okviru IoT ECO projekta u Patri (Grčka)

Tri profesora i pet studenata sa Fakulteta za informacione tehnologije boravili su od 12. do 16. juna na Univerzitetu Patras u Grčkoj na koordinacionom sastanku projekta i radionici u okviru Radnog paketa 4: Razvoj IoT-ECO haba.

Partneri iz Grčke, Austrije i Bugarske održali su trodnevnu radionicu studentima iz Crne Gore, Albanije i Kosova, prenoseći svoja znanja i iskustva o IoT tehnologiji i digitalnim blizancima (digital twins).

Predstavnici svih partnerskih institucija predstavili su izvještaje o napretku IoT-ECO projekata. Predstavljeni su i novi kursevi i planirani modeli kampusa, koji će biti dio planiranog IoT-ECO haba.

Domaćini su omogućili i posjetu izložbenom centru Gefyra S.A. pružajući fascinantne informacije o Rion – Antirion mostu. Riječ je o najdužem mostu sa kablovskom vezom na svijetu, čija izgradnja, nadzor i održavanje predstavljaju izuzetan primjer inovacije i inženjerske izvrsnosti.

Od predstavnika uspješnih grčkih kompanija, koje sarađuju sa Univerzitetom Patras, učesnici su imali priliku da čuju uspješne primjere implementacije IoT rješenja u medicini, energetici, građevini i dr.