Doc. dr Velimir Strugar o pametnoj mreži

Doc. dr Velimir Strugar pisao je o naprednoj mjernoj infrastrukturi kao osnovu za inteligentnu mrežu.

Integracija savremenih informacionih tehnologija (IT) u ukupnoj elektroenergetici (proizvodnja, prenos, distribucija ali i potrošnja u tradicionalnim i pametnim kućama) dovelo je do revolucionarnog progresa poznatog kao pametna mreža. Koristeći ove tehnologije, cjelokupnim radom ekosistema pametne mreže, u oblasti proizvodnje električne energije, prenosa, distribucije i isporuke do krajnje potrošnje, efikasno se i veoma pouzdano upravlja.

Pametna mreža uključuje razne vrste pametnih uređaja i funkcije poput pametnih brojila, širokopojasnih i distribuiranih aplikacija, inteligentnih sistema koji pružaju jeftine i efikasne operacije na svim nivoima. Djeluje kao distribuirana platforma za pametne uređaje povezane međusobno pomoću napredne mjerne infrastrukture.

Pametna mreža obezbeđuje korišćenje energije na čistiji i efikasniji način, znatno poboljšava energetsku efikasnost i već revolucionarno determiniše našu energetsku budućnost. Pametna električna mreža transportuje električnu energiju od dobavljača do potrošača koristeći digitalnu tehnologiju sa dvosmjernom komunikacijom za kontrolu uređaja u kućama potrošača što direktno utiče na uštedu energije, smanjenje troškova i povećanja pouzdanosti i transparentnosti. Pametna mreža uključuje inteligentni sistem za nadzor koji prati raspodjelu struje i energije u sistemu. Takođe uključuje sposobnost integrisanja obnovljive električne energije, poput sunca i vjetra u tačkama priključenja potrošača.

Cijeli tekst možete pročitati na portalu Energija Balkana.