Studenti Fakulteta za informacione tehnologije u posjeti Ministarstvu odbrane

Studenti druge i treće godine Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta „Mediteran“ posjetili su Ministarstvo odbrane u petak, 20. aprila. Sa studentima su razgovarali načelnik Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet pukovnik dr Marinko Aleksić i predstavnik Direkcije za informaciono-telekomunikacione sisteme, Blažo Popović.

Pukovnik Aleksić je studentima govorio o NATO kodifikacionom sistemu i upoznao studente sa pojmom i ciljem kodifikacije i njenim značajem za Vojsku i privredu Crne Gore. Studentima je predstavljen softver BULCOD i pokazan način dodjeljivanja kodifikacionog broja NSN i kompanijskog koda NCAGE. Prezentovan je tok aktuelnog testiranja Nacionalnog kodifikacionog biroa Crne Gore za sposobnost kodifikacije, za koje se po prvi put koristi posebna softverska platforma koja omogućava izvođenje i sinhronizovanje procesa testiranja, a da nije potreban dolazak predstavnika test-zemalja u Crnu Goru.

Blažo Popović je studente upoznao sa NATO standardima u oblasti sajber bezbjednosti i kako je ona postavljena u Ministarstvu odbrane. Popović je naglasio da je u ovoj oblasti neophodna saradnja sa IT industrijom i akademijom, kao i kreiranje kadrova u oblasti sajber bezbjednosti, gdje Fakultet za informacione tehnologije ima potrebni kapacitet i znanje.

Sa predstavnicima Ministarstva studenti su razgovarali o mogućnostima za saradnju i zapošljavanje, kao i mogućnostima za obavljanje profesionalne prakse u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.