Najveći Hakaton u regionu – Hackathon in the Port 2019

Softverska kompanija Logate i digitalna zajednica Crne Gore Digitalizuj.Me ove godine organizuju sedmi po redu Hakaton, pod nazivom “Hackathon in the Port 2019”. Događaj će se održati od 22. do 24. maja u prelijepom morskom ambijentu, u najpoznatijoj crnogorskoj marini Porto Montenegro.

U pitanju je događaj regionalnog karaktera koji okuplja programere, projekt menadžere, UX/UI i grafičke dizajnere, kao i sve ostale ljubitelje tehnologije, razvoja tech rješenja i njihove primjene.

Ovogodišnji događaj je u duhu gejminga, pa je i tema Hakatona kreiranje kompjuterskih igara. Takmičari će se baviti jednom od najprofitabilnijih ali i najuzbudljivijih industrija današnjice, a prvog dana događaja, prije početka samog takmičenja, će imati priliku da slušaju stručna predavanja upravo iz ove oblasti, i na taj način se dodatno pripreme za izazov koji ih čeka. Predavanja će biti održana u okviru cjelodnevne konferencije pod nazivom “Interakt”. Konferencija je novitet koji organizatori uvode od ove godine, a koja ima za cilj okupljanje, širenje znanja i umrežavanje između ljubitelja tehnologije. Predavači dolaze iz najvećih regionalnih kompanija za razvoj video igara, a koje okuplja NVO Serbian Games Association, čiji je cilj podrška razvoju video igara kako u Srbiji, tako i u cijelom regionu. Predavači će Hakatonce ali i sve ostale posjetioce uvesti u gejming svijet i govoriti o razvoju igre od ideje, preko dizajna, animacije, do kodiranja i komercijalizacije iste. Osim što će održati govore na konferenciji, predavači će biti i mentori hakatoncima, čime će oni dobiti neprocjenjivu podršku u razvoju najkvalitetnijih rješenja.

Shodno pravilima takmičenja, osam izabranih timova (dvoje do četvoro ljudi po timu) sa cijelog Balkana, mogu da iskoriste sve što tehnologija danas dozvoljava i naprave rješenje koje će inkorporirati zahtjeve postavljenog zadatka. Detalji zadatka biće poznati prvog dana takmičenja.

Najbolje rješenje očekuje novčana nagrada u iznosu 3,000.00 €, koju je obezbijedio sponzor nagrade, banka Societe Generale Montenegro. Pored toga, pobjednike očekuje i predstavljanje u revijalnom dijelu startap takmičenja u okviru Spark.me konferencije, jedne od najvećih tehnološko-marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja će se takođe održati u marini Porto Montenegro, 25. i 26. maja 2019. Novčana nagrada očekuje i drugoplasirani tim, i to u iznosu od 1,000.00 €, koju je pripremila kompanija SAGA CG.

Sponzor događaja je i kompanija Crnogorski Telekom, koja već tradicionalno podržava ovu manifestaciju i njenu realizaciju.

Prijave za takmičenje su otvorene do 8. maja 2019. godine, a takmičari moraju biti stariji od 18 godina. Više informacija o prijavama za Hakaton: http://www.hakaton.me/.

Osim za osam takmičarskih timova, organizatori su otvorili prijave i za prisustvo konferenciji Interakt. Poziv je otvoren za sve one koji žele da čuju i nauče više o gejming industriji, povežu se sa ljudima sličnih interesovanja i budu dio ovogodišnje gejming manifestacije - bez obzira na to da li učestvuju na Hakatonu. Učešće na konferenciji je besplatno, a više informacija o predavačima, temama i prijavi nalazi se na web stranici http://www.hakaton.me/interakt/. Prijave za konferenciju traju do 17. maja, a broj mjesta je ograničen.