Utisci studenata FIT-a iz Švedske

Studijske 2021./22. godine nas 15 studenata dobilo je stipendiju u okviru ERASMUS ICM programa mobilnosti . Ovaj program omogućava studentim FIT-a daprovedu jednu studijsku godinu u okviru osnovnih ili master studija na Fakultetu za inovacije i inžinjering, Univerziteta Malardalen u Vasterasu u Švedskoj. Život u Švedskoj nas je promijenio u svakom smislu te riječi, ali sigurni smo da je to najbolja odluka koju smo do sada u životu donijeli. Nijesmo ni slutili da život u malom gradu Vasterasu toliko može uticati na nas.

Ovo je jedan od najstarijih gradova Švedske, prvi put naseljen u vrijeme nordijskog vikinga. Ljudi uglavnom nijesu ni čuli za ovaj grad, osim što zvuči nevjerojatno slično Vesterasu, jednom od najvažnijih i najznačajnijih mjesta u svemiru Game of Thrones a drugi možda znaju da je H&M, svjetski poznati brand odjeće, prvi put otvoren upravo u gradu u kojem mi provodimo studijsku godinu. Grad je smješten na obalama jezera Malaren, po kojem je Univerzitet i dobio naziv Malardalen.

Švedska je jedna od Evropskih zemalja sa najrazvijenijom softverskom industrijom, velikim brojem IT kompanija, i gdje se svakog dana registruje na stotine novih start up-ova . Švedske IT kompanije imaju izuzetno dobru saradnju sa Univerzitetima, i studentima završne godine je omogućeno da u okviru projektnih zadataka rješavaju realne probleme u praksi u IT kompanijama. Najbolji studenti dobijaju preporuke za zaposlenje a potražnja za softverskim inženjerima u Švedskoj je velika. Zahvaljujući našem prethodno stečenom znanju, brzo smo se uklopili u drugačiji sistem obrazovanja i nastavili putem uspjeha. Grupa najuspješnijih studenata je bila pod mentorstvom Volvo-a, Švedskog multinacionalnog
proizvođača luksuznih vozila. Kao studenti kod kojih je prepoznat kvalitet imali smo organizovan obilazak Volvove fabrike u Eskilstuni. Tokom studiranja stekli smo značajna saznanja o načinu funkcionasanja softverske industrije, a zahvaljujući znanju stečenom na FIT-u, značajno smo se isticali u projektnim zadacima. Studenti na FIT-u treba da cijene posvećenost nastavnog kadra, rad u malim grupama, i implementaciju teorije u praksi kroz praktične zadatke što je od presudnog značaja za buduću karijeru svakog softverskog inžinjera.

Studijska godina u Švedskoj je podijeljena u 4 perioda, tako da nastava na jednom predmetu traje dva mjeseca. Organizacija ispita zavisi od tematike koja se obrađuje pa neki ispiti imaju klasičnu provjeru znanja na kraju perioda a za neke ispite se rade istraživački radovi. U radu se dosta favorizuje i timski rad, ali sa jasno i precizno definisanim zadacima za svakog člana tima pojedinačno. Sva predavanja se snimaju što olakšava učenje, nastava se izvodi kombinovano neposredno na fakultetu i online, a profesori su posebno naklonjeni stranim studentima, otvoreni su za saradnju i pomažu nam da se brže i lakše uklopimo u nastavni proces.

Fakultetska biblioteka je na zavidnom nivou tako da najveći dio vremena učimo upravo u njoj. Činjenica da predstavljamo naš fakultet u inostranstvu nameće nam veći stepen odgovornosti tako da radnim zadacima pristupamo ozbiljno i bez odlaganja. Ipak imamo vremena i za putovanja, odmor, druženja i sport, a stipendija, koju primamo, je sasvim dovoljna da pokrije sve troškove života ovdje. O svim lijepim trenucima ovdje u Švedskoj će vam najbolje “ispričati” naše fotografije, jer ipak svaka fotografija govori više od hiljadu i jedne riječi. Na osnovu našeg iskustva, iskreno preporučujemo svim studentima da obavezno apliciraju na konkurse u okviru programa ICM mobilnosti koje nudi Fakultet za informacione tehnologije, Univerziteta Mediteran.